De uitdaging
Sporten bij een club is goed voor kinderen. Maar voor veel kinderen uit gezinnen met weinig leefgeld is sporten niet vanzelfsprekend. Vital@2040, onderdeel van het Vital Generation 2040 project* van Vitality Academy , gaat juist over het stimuleren van sport bij kinderen uit gezinnen met weinig leefgeld. Het onderzoekt wat opvoeders helpt bij het organiseren van sport, wat opvoeders helpt bij het aanvragen van financiële ondersteuning voor sportdeelname en wat professionals helpt in het ondersteunen van opvoeders bij het verkrijgen van financiële steun.
Dr. Anne Annink kwam met het verzoek om de resultaten van het onderzoek met animatie te weergeven.
*Het Vital Generation 2040 project is een gezamenlijk en multidisciplinair onderzoek op gezet door de Universiteit van Utrecht, TU Eindhoven, UMC Utrecht, Wageningen University & Research.
Het ontwikkelen
van een stijl
Naast dat de animatie voor Vitality Academy veel informatie moet overbrengen moet deze visueel ook toegankelijk zijn. Een belangrijk vereiste was ook dat de karakters die we in de animatie gaan zien gender- en etnische afkomst neutraal zijn.
De karakters komen in vele vormen, maten en kleuren. Iedere professional heeft een eigen vorm gekregen zodat deze direct herkenbaar zijn.
Het kleurenpalet maakt gebruik van verzadigde kleuren, afgeleid van het Vitality Academy groen. Als gevolg worden de settings beperkter om te voorkomen dat het geheel niet te kinderlijk wordt.
Visualisatie van
het verhaal
Omdat de animatie een onderzoek betreft zit de voice-over tekst tjokvol met datapunten die gehighlight moeten worden. Het was buiten de scope van het project om al deze bulletpoints uit te beelden in een eigen setting. Om deze reden is er voor gekozen om, naast uitgebreide settings, ook iconen of pictogrammen in te zetten.
Om de iconen toch in de setting te integreren hebben de karakters ook interactie met de kaders waarin de iconen vertoond worden.
De kaders worden opnieuw gebruikt om de karakters te vertonen wanneer deze niet fysiek in de setting aanwezig zijn, maar wel betrokken zijn bij wat de voice-over verteld.
“Complimenten! Echt superleuk geworden! Vrolijk maar niet te kinderachtig, en heel helder. Het ophalen met de auto is heel gaaf gedaan!” – Dr. Anne Annink van Vitality Academy
De animatie fase
Tijdens de animatie fase lag de focus voornamelijk op het personaliseren van de informatie. Dit doen we met de verschillende karakters. Er is dan ook veel tijd gestoken in het maken van dynamische character-rigs die je instaat stelt om veel expressie in de bewegingen van een karakter te verwerken.
De character-rig maakt gebruik van een body controller. Door deze heen-en-weer te bewegen verplaatst het lichaam van het karakter niet alleen, het roteert het lichaam alsof het zijn gewicht verplaatst. Zo krijgt een beweging meer expressie.
De animatie start met een korte introductie om het probleem aan te kaarten waarna het al snel overgaat naar bevindingen uit het onderzoek. Deze korte opening leent zich goed voor een animatie sequence die het gevoel van “niet mee kunnen doen” laat zien. De visuals in combinatie met de muziek zetten direct de toon.